Prsna kopča
Autosjedalice s prsnim kopčama


Možda ste se pitali zašto autosjedalice u Europi nemaju prsnu kopču kada se one čine toliko "handy". Posebice ako imate todlera koji je magistrirao u vađenju ruku iz pojaseva autosjedalice unatoč tome što ste ste ga pravilno zavezali u nju.

Prsna kopča, skupljač remena, autosjedalice s prsnim kopčama Chest_11
Premda propisi u USA i Kanadi ne zahtjevaju prsne kopče one se nalaze na manje više svim autosjedalicama proizvedenim na tom području. Pri proizvodnju autosjedalica se i išlo u tom smjeru da prsne kopče budu te koje će držati pojaseve pravilno pozicionirane prije nesreće.

Zašto se ne koriste u Europi? 

Kod nas, pak, EU regulacije zaahtjevaju da se u slučaju nesreće dijete može jednim klikom osloboditi iz autosjedalice. Dok su pojasevi + kopča dva klika/pokreta. Tako da su prsne kopče na sjedalicama u Europi praktički ilegalne.

Uvriježeno je mišljenje također da su u slučaju nesreće prsne kopče te koje će "bolje" zadržati dijete unutar pojaseva, pa mnogi i unutar EU razmišljaju o zasebnoj kupnji. Dok je istina pak da su prsne kopče one koje zadržavaju pojaseve autosjedalice na pravom mjestu prije nesreće, a EU bi praktički bile beskorisne s obzirom da se na zadržavanje pojaseva na pravilnom mjestu pri proizvodnji autosjedalica išlo na to da će tu ulogu odraditi često velike rebraste navlake na pojasevima s protukliznom pozadinom što u USA i Kanadi nećete vidjeti na pojasevima, ali ćete vidjeti prsnu kopču. 

Nećemo pisati o pravilnoj upotrebi prsne kopče s obzirom da je ona nešto što nama netreba, ali ću se ponovno osvrnuti na početak teksta i djecu zbog koje bi bile "handy". Jedina prsna kopča koju sam vidjela na tržištu a da je u skladu sa Europskim regulativama (ne skida se klikom) je Besafeova prsna kopča . Košta nekih 70ak kuna. 

U pravilu ni jedno se dijete nebi trebalo tako lako izvuči iz pojaseva autosjedalice ako je u njoj pravilno zavezano. Ali to je u principu tako samo u teoriji. Za one s Fejsa što bi sada navalili na mene... Zavezala sam popriličan broj djece u autosjedalice i to je (doduše u rijeđim slučajevima ali ipak ih ima) istina samo u teoriji. Ako vam treba pripomoć da ga makar malo obeshrabrite u čeprkanju po pojasevima možete pokušati s njom. 


Done by
ajmecici